Świece

Soja – uprawa, właściwości, zastosowanie, świeca sojowa, wosk sojowy

soja w rękach mężczyzny w ziarnach koloru żółtego

Soja jest rośliną strączkową, która stała się ważną rośliną uprawną na świecie. Uprawia się ją dla jej ziaren, z których wytwarza się olej sojowy i wiele innych produktów. Soja najlepiej rośnie w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Niektóre kraje są w stanie z powodzeniem uprawiać ją tak daleko na północ, jak Kanada! W tym wpisie na blogu opowiemy o właściwościach soi. O tym, gdzie dziś uprawia się ją na świecie i jak można z niej gotować w domu. Z artykułu dowiesz się również jak powstaje wosk sojowy i świeca sojowa!

Uprawa soi

Soja jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawianych w Stanach Zjednoczonych. Pierwsza dziesiątka stanów, w których uprawia się soję, to Dakota Południowa, Illinois, Iowa, Minnesota, Nebraska, Indiana, Dakota Północna, Ohio, Kentucky i Missouri.

Chociaż jest to łatwe do uprawy soi w domu z właściwą opieką i uwagą podane do tych ziaren, gdy są one młode (takie jak upewniając się, że dostają dużo wody). Trudno jest uprawiać je do czegoś takiego jak tofu ze względu na brak miejsca i sprzętu potrzebnego. Oznacza to, że uprawa soi na własny użytek nie wchodzi w rachubę. Chyba że chcemy, aby stała się nasionami lub olejem, a nie czymś jadalnym. Wymagają one również dużej ilości ziemi, aby osiągnąć swój pełny potencjał.

soja roślinna w postaci jasnych kulek

Zasady uprawy soi jako rośliny spożywczej

Soja jest rośliną strączkową uprawianą jako roślina spożywcza, wykorzystywaną do produkcji wosku sojowego i świec sojowych. Soja jest bogata w białko i kwasy tłuszczowe omega-6, dlatego jest cenna jako roślina pastewna.

Najlepiej rośnie na glebach aluwialnych o średniej żyzności, a do dobrego wzrostu potrzebuje dużo ciepłego słońca. Soja zwykle dojrzewa w ciągu stu dni lub mniej po zasadzeniu, ale może być również uprawiana jako roślina jednoroczna na zimę. Soja jest krzaczastą rośliną jednoroczną dorastającą do 2-3 m wysokości. Ma wzniesioną łodygę z liśćmi ułożonymi w przeciwległych parach. Liście mają długość 10-25 cm, są pierzaste, składają się z 9-19 listków (dwa lub trzy z nich są zwykle małe), każdy listek ma 1-4 cm długości i 0,8-2 cm szerokości. Żółte kwiatostany zawierają zarówno kwiaty męskie, jak i żeńskie, osadzone są na końcach gałęzi, które po kwitnieniu nadal się rozrastają. Soja zbierana na zielono może być gotowana jak edamame i wykorzystywana jako źródło białka przez cały cykl życia. Jednak suche ziarna muszą być całkowicie wysuszone przed przechowywaniem, nawet w warunkach chłodniczych.

Właściwości zdrowotne soi

Soja jest bardzo zdrowym produktem, w szczególności dla wegetarian i wegan. Zawiera wysoki poziom witaminy b12, którą zwierzęta bezwłose, takie jak my, mają trudności z przyswojeniem w swojej diecie. Soja zawiera również olej omega 3, który jest dobry dla skóry. Ziarna soi są również bardziej zrównoważone niż inne źródła białka. Soja ma wiele zastosowań, takich jak wosk sojowy i robienie świec sojowych.

Zastosowania soi

Roślina soi jest przydatna na wiele sposobów, w tym do produkcji wosku sojowego i świec sojowych. Ziarna soi są również jadalne. Mogą być spożywane przez ludzi bezpośrednio (tzw. edamame) lub przetwarzane na tofu, miso, tempeh, natto i inne. Tłoczony z nich olej może być używany jako olej do gotowania lub wchodzić w skład produktów takich jak mydła i tworzywa sztuczne. Kwiaty rośliny wytwarzają strąki, w których znajdują się prawdziwe ziarna soi. Można je zbierać, gdy są zielone i spożywać na surowo lub pozwolić im wyschnąć na winorośli do uzyskania brązowego koloru przed otwarcie mi usunięcie ziaren znajdujących się w środku.

Soja – gotowanie i produkcja tofu

Popularnym zastosowaniem soi jest produkcja tofu. Inne nadające się do gotowania rodzaje soi to edamame, fasola sojowa i ziarna soi. Soja jest również używana w wielu rodzajach żywności wegetariańskiej (np. wegetariańskie hamburgery), substytutach mleka i sera.

Soja może być zbierana na olej sojowy, a następnie transportowana do fabryki do rafinerii z gliceryną i białkiem w proszku. Olej sojowy jest często rafinowany przez smażenie żywności, takich jak frytki i nuggetsy z kurczaka. Resztki są zbierane i zabierane do fabryki świec sojowych i wosku sojowego. Gdzie są przetwarzane na paliwo lub spalane na energię cieplną wraz z innymi odpadami ze statków transportowych i ciężarówek.

Mleko sojowe

Mleko sojowe to rodzaj mleka, które jest produkowane z fasoli/roślin strączkowych, takich jak soja. Jest alternatywą dla mleka mlecznego i może być używane w kuchni, np. do produkcji tofu, lodów sojowych i sera sojowego. Wykazano, że pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Nie jest to jednak coś, co powinno być podawane niemowlętom, ponieważ nie zawiera niezbędnych składników odżywczych dla rosnących dzieci. Mleko sojowe było również używane w produkcji ciast, ale może to być spowodowane alergią na soję, na którą cierpią niektórzy ludzie. Alergia ta ma tendencję do atakowania starszych dzieci i dorosłych bardziej niż młodszych.

Soja – użycie do produkcji wosku sojowego

Wosk sojowy to wosk roślinny wprowadzony do produkcji świec w latach 80. w Japonii i powszechnie określany przez producentów jako roślinny lub “sojowy”. Jest on zwykle uzyskiwany z ekstrakcji rozpuszczalnikowej oleju sojowego i może być modyfikowany przez dodanie kwasu stearynowego do produkcji świec.

Wosk sojowy jest woskiem roślinnym otrzymywanym z nasion soi. Składa się on głównie z kwasów tłuszczowych, które występują w postaci kwasu stearynowego i oleinowego. Znajdują się one w naturalnych olejach, takich jak olej palmowy lub kokosowy. Można je również syntetyzować poprzez połączenie gliceryny z alkoholami, takimi jak metanol. Woski sojowe stanowią alternatywę dla produktów ropopochodnych dla osób, które chcą uniknąć tłuszczów zwierzęcych i sztucznych składników (takich jak parafina). Stanowią one również zrównoważone źródło energii odnawialnej, ponieważ spalają się czyściej niż inne rodzaje świec.

mleko sojowe obok ziarna soi w kolorze żółtym

Soja – użycie do produkcji świec sojowych

Soja może być używana do produkcji świec sojowych. Proces produkcji wysokiej jakości gotowego produktu jest długotrwały, ale skuteczny. Po zebraniu, suche ziarna muszą najpierw przejść przez maszynę przetwórczą, która usuwa ich futrzaną powłokę zewnętrzną, aby odsłonić małe białe, owalne nasiona znajdujące się pod spodem. Nasiona te stały się jadalne, ponieważ wcześniej zostały namoczone w roztworze alkalicznym, który zwiększył również zawartość tłuszczu pomiędzy6-12%. Nasiona są następnie mielone na płyn, który jest filtrowany w celu usunięcia części stałych. Ciecz ta może być używana do produkcji świec sojowych.

W Indiach zazwyczaj duże ilości surowca sojowego kupowane są od państwa produkujące soję przetwarzają ją w małych zakładach. Ważne etapy przetwarzania stosowane w produkcji świec sojowych obejmują ekstrakcję, oczyszczanie, zmydlanie, estryfikację i wykańczanie. Zmydlanie to proces, w którym cząsteczki oleju wchodzą w reakcję z silną zasadą w celu wytworzenia mydła glicerolowego. Podczas tego procesu cząsteczki trójglicerydów są rozdzielane na kwasy tłuszczowe i glicerol, co daje w efekcie upłynniony lub oczyszczony tłuszcz. Estryfikacja jest procesem, w którym dowolna liczba jonów kwasu tłuszczowego może być połączona z grupą alkoholową. W celu utworzenia estrów alkilowych poprzez dodanie katalizatora wodorotlenku metalu (NaOH). Te dodatnio naładowane atomy sodu wiążą się z ujemnie naładowanymi grupami kwasowymi na jednym końcu. Podczas gdy tlen wiąże się z obydwoma atomami sodu tworząc wodnisty, płyn, który może być używany do produkcji świec sojowych.

Historia produkcji świec sojowych

Produkcja świec sojowych to starożytne rzemiosło. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z czasów dynastii Zhou (1046 p.n.e.-771 p.n.e.), gdzie soi używano jako środka do pielęgnacji włosów, a później jako materiału bazowego do produkcji świec, które nie paliły się zbyt szybko. W czasach dynastii Song (960 r. n.e. – 1279 r. n.e.) ludzie zaczęli dodawać do swoich świec barwniki. Zmieniając mąki, mogli stworzyć dowolny kolor, który zazwyczaj był żółty. W Japonii, podczas okresu Edo (1603-1868) były również zielone odmiany wykonane z zielonych liści lub warzyw. Takich jak szpinak lub liści ziół, takich jak bazylia lub pietruszka

Soja – właściwości do produkcji świec

Skład kwasów tłuszczowych w wosku sojowym jest w przybliżeniu podobny do tych, które występują w innych olejach roślinnych i tłuszczach zwierzęcych. Ma wysoką temperaturę spalania (200-220 ), co oznacza, że dobrze się świeci i emituje płomień przez knot. W przeciwieństwie do ropy naftowej czy wosku pszczelego, jest to substancja całkowicie naturalna, wytwarzana z zasobów odnawialnych. Soja wytwarza również bardzo mało sadzy podczas spalania, co oznacza, że ci, którzy lubią obserwować światło swoich płomieni. Nie muszą się martwić o wdychanie czarnego dymu do płuc, gdy wtulają się w niego, by oglądać telewizję lub czytać książkę. W rzeczywistości, każdy funt soi zawiera około 400% więcej tlenu niż każdy funt węgla, co pozwala na jego wyjątkowo czyste spalanie.

Jaki jest najlepszy sposób użycia świecy sojowej w Twoim domu?

Najlepszym sposobem na użycie świecy sojowej w domu jest umieszczenie jej w centrum dużego pokoju. Możesz również umieścić ją przy oknie z naturalnym światłem. Aby uzyskać maksymalny efekt.J edna z najlepszych rzeczy o sojowych świecach jest to, że są one bezpieczne i czyste. Soja świeczka wosk jest wszystko naturalny i nietoksyczny, więc ja perfekcyjnym wyborem jeżeli masz małe dzieci lub zwierzęta domowe w twoim domu.

Świece sojowe palą się równomiernie i powoli z powodu ich niskiej temperatury topnienia. To czyni je dobrym wyborem dla świec pojemnikowych, takich jak wota i tealighty.

Palenie zapachowych świec sojowych

Tradycyjny sposób zapalać sojową świecę jest z drewnianą zapałką, która pozwala czas dla kropli wyrównywać po ty zapalałeś je bez kapać na powierzchniach below.

Jak wiesz, pachnące świece sojowe są dostępne w szerokiej gamie zapachów, aby zaspokoić różne gusta. Mogą być znajdować w chłodnych orzeźwiających zapachach jak ogórek melna, wanilia fasola i świeża cytryna. Niektóre ludzie wolą ciepłych zapachy jak cynamon, pomarańcza żurawina pikantność i rum masło.

Pachnące sojowe świece odświeżają cały dom z ich czystą palącą naturą bez dodawania szkodliwych chemikaliów do środowiska naturalnego.

Powrót do listy

powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.