Olejki

Olejek kokosowy – rafinowany, nierafinowany, zastosowanie, świece

olejek kokosowy w szklanej butelce w kolorze żółtym

Olejek kokosowy jest produktem pochodzenia roślinnego, który może być używany do gotowania, pieczenia i jako produkt kosmetyczny. Olej kokosowy ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak kontrola wagi i obniżenie poziomu cholesterolu. Ma również inne zastosowania w pielęgnacji skóry i włosów oraz przy produkcji świec sojowych. Sprawdź cudowne właściwości olejku kokosowego!

Olejek kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Rafinowany olej kokosowy jest wytwarzany poprzez tłoczenie tłuszczu z suszonych orzechów kokosowych w celu uzyskania białych płatków bez zapachu i smaku kokosa. Nierafinowany olej kokosowy nie jest w ogóle przetwarzany, więc będzie miał zapach kokosów, który jest usuwany podczas przetwarzania. Te dwa rodzaje różnią się znacznie w swoich właściwościach ze względu na sposób przetwarzania, ale oba są olejami jadalnymi o różnym przeznaczeniu, w zależności od tego, do czego się je wykorzystuje.

kokos w kolorze białym w środku oraz brązowa łupina na wierzchu

Olej kokosowy nierafinowany

Właściwości oleju nierafinowanego są idealne do pielęgnacji skóry i włosów, ponieważ zawierają duże ilości antyoksydacyjnej witaminy E, która jest dobra dla Twojej skóry, a także naturalne białka, które warunkują skórę. Wadą stosowania nierafinowanego oleju kokosowego jest to, że może on pozostawiać tłusty osad na meblach i innych powierzchniach.

Organiczny olejek kokosowy

Nierafinowany organiczny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia na zimno oznacza, że w procesie przetwarzania nie stosowano żadnych środków chemicznych ani nie poddawano go działaniu wysokich temperatur. Etykieta “virgin” może być używany do opisania oleju kokosowego, który jest uzyskiwany ze świeżych orzechów kokosowych, a nie z suszonej kopry.

Organiczny olej kokosowy tłoczony na zimno nie był rafinowany, wybielany ani dezodoryzowany. Oznacza to, że olej zachowuje wszystkie swoje właściwości przeciwutleniające, a także posiada wyraźny kokosowy smak.

Rafinowany olejek kokosowy

Rafinowany olej kokosowy ma wyższy punkt dymienia niż nierafinowany, co oznacza, że można go podgrzać, nie powodując spalenia i złego smaku. Zazwyczaj nie ma on również zapachu ani smaku, co czyni go idealnym do gotowania w wysokich temperaturach. Ponieważ rafinowany olej kokosowy nie posiada żadnych pozostałości po obróbce, nie musisz się martwić, że na Twoim blacie pozostanie tłusta warstwa lub na włosach.

Proces rafinacji olejka kokosowego

Rafinowany olej kokosowy jest często nazywany olejem kokosowym RBD. RBD to skrót od “refined, bleached and deodorized”. Proces rafinacji usuwa smak i kolor z oleju i czyni go zdrowszym do gotowania i pieczenia. Ten rodzaj oleju kokosowego jest również bardziej stabilny i stały w temperaturze pokojowej. Proces rafinacji nie jest procesem chemicznym, jest to proces fizyczny, który często obejmuje ekstrakcję parą lub wysoką temperaturę.

Rafinowany olej kokosowy może być używany w stanie niezmienionym lub do gotowania w wysokiej temperaturze ze względu na usunięcie zanieczyszczeń i zmianę struktury molekularnej w procesie rafinacji. W stanie rafinowanym olej kokosowy może również nie posiadać pewnych zalet w porównaniu do mniej rafinowanych olejów. Może to być spowodowane tym, że część profilu lipidowego jest usuwana w procesie rafinacji, ale stwierdzono, że nadal zawiera on korzystne składniki odżywcze, takie jak witamina E i przeciwutleniacze, ale różni się to w zależności od marki i metod przetwarzania.

Gdzie mogę kupić olej kokosowy?

Olej kokosowy można znaleźć w większości sklepów spożywczych, a także w sklepach z kosmetykami i sklepach internetowych. Należy pamiętać, że nie wszystkie produkty dostępne do kupienia będą czystym olejem kokosowym. Niektóre z nich mogą zawierać dodatkowe składniki, takie jak substancje zapachowe lub konserwanty. Ważne jest, aby dokładnie przeczytać etykietę przed dokonaniem zakupu, aby uniknąć niepotrzebnych dodatków.

Struktura oleju kokosowego

Olej kokosowy ma strukturę podobną do oleju sezamowego, o prawie płynnej konsystencji w temperaturze pokojowej. Topi się w temperaturze 24° C (75° F), więc jednym ze sposobów sprawdzenia, czy jest prawdziwy, jest dotknięcie go – jeśli pozostawia tłusty osad na palcach, tak jak skrobia roślinna, to zawiera pewien poziom tłuszczów trans (które są szkodliwe). Jeśli możesz rozetrzeć go między palcami bez pozostałości, to dobry znak.

Zastosowania olejku kokosowego: Pielęgnacja włosów

Jak wspomniano wcześniej, stosowanie nierafinowanego kokosa przynosi wiele korzyści, które są korzystne dla produktów do pielęgnacji włosów. Oprócz zawartości białka, które wzmacnia włókno włosa, posiada również witaminę E, która pomaga przywrócić blask i elastyczność włosom zniszczonym przez słońce lub zabiegi chemiczne, takie jak bóle lub trwałą ondulację.

Poza tym, że olej kokosowy jest dobrym źródłem witaminy E, może również pomóc w wypadaniu włosów. To dlatego, że zawiera kwas kaprylowy i średnio łańcuchowe trójglicerydy, które zarówno zmniejszają utratę białka w trzonie włosa

olej kokosowy w szklanej butelce w kolorze żółtym leżący na brązowej łupinie

Dieta bogata w zdrowe tłuszcze

Dieta bogata w zdrowe tłuszcze, takie jak te znajdujące się w oleju kokosowym (MCT), może pomóc zwiększyć metabolizm. Według niektórych badań, diety wysokiej w MCT spowoduje większe spalanie tłuszczu, niż inne rodzaje tłuszczów w diecie. Typ kwasów tłuszczowych znalezionych w oleju kokosowym ma wiele korzyści dla zdrowia, jak również zarządzania wagą. Dzieje się tak poprzez pobyt w przewodzie pokarmowym, gdzie są one przekształcane w energię zamiast być przechowywane jako tłuszcz

Olej kokosowy jest zdrową alternatywą dla wielu dostępnych na rynku olejów jadalnych, takich jak olej rzepakowy lub sojowy, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6. Olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy i MCT, które pomagają poprawić funkcjonowanie tarczycy i zwiększyć metabolizm .

Właściwości kosmetyczne olejku kokosowego

Szukasz naturalnego produktu o właściwościach nawilżających? W takim razie nie szukaj dalej niż olej kokosowy! Ten niesamowity produkt nawilży Twoją skórę, a jednocześnie odżywiając ją. Pomoże Ci pozbyć się zmarszczek, suchej skóry i trądziku.

Krem do golenia? Olej kokosowy jest idealnym kremem do golenia, ponieważ odżywia skórę i sprawia, że Twoje nogi są gładkie i miękkie. Ponadto, olej ten pomaga również ograniczyć powstawanie trądziku! Wszystko co musisz zrobić to nałożyć odrobinę na mokre nogi przed goleniem, a następnie spłukać. Jeśli zastosujesz się do tych prostych kroków, już nigdy nie użyjesz komercyjnej pianki do golenia! Jeszcze lepiej: olej kokosowy może być używany do usuwania makijażu, jak również do nawilżania twarzy. Jednym z głównych składników większości kremów do twarzy jest kwas laurynowy, który ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe! Maseczki nawilżające? Wystarczy wymieszać olej kokosowy z miodem i nałożyć go na twarz na co najmniej 10 minut. Następnie spłucz ciepłą wodą, a będziesz zaskoczona rezultatami!

Olejek kokosowy na włosy

Olej kokosowy jest doskonałym składnikiem do wykorzystania, jeśli cierpisz z powodu suchych włosów lub łupieżu. Jednak przed użyciem go jako leczenia, upewnij się, że Twoje włosy nie są tłuste. Ponieważ olej może po prostu dodać do problemu. Zamiast tego, spróbuj zmieszać trochę tego oleju z sodą oczyszczoną, a następnie masuj skórę głowy tą mieszanką. Rób to około 3 razy w tygodniu. Jeśli chcesz uzyskać dodatkowy efekt, pozostaw ją na noc

Pożegnaj się z cellulitem dzięki olejowi kokosowemu! Po prostu wetrzyj olej bezpośrednio w skórę na wierzchu ud lub w inne miejsca, w których występuje cellulit. W ciągu kilku tygodni powinnaś poczuć, że skóra staje się gładsza. Możesz to robić raz lub dwa razy dziennie, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

Olej kokosowy do ochrony skóry

Olej kokosowy jest doskonałym naturalnym środkiem nawilżającym z filtrem przeciwsłonecznym! Ma on SPF 4, co oznacza, że będzie chronił Twoją skórę na tyle dobrze przed promieniami słonecznymi, aby uniknąć poparzeń słonecznych. Nie oczekuj jednak cudów, jeśli spędzasz wiele godzin pod palącym słońcem! Jeśli chcesz odpowiedniej ochrony, upewnij się, że dobrze się zakrywasz. Upewnij się również, że nie przebywasz zbyt długo na słońcu bez ochrony, ponieważ olej kokosowy nie zawsze jest wodoodporny

Świece o zapachu kokosa

Jednym z jego najciekawszych zastosowań jest produkcja świec! Świece na bazie oleju kokosowego palą się jaśniej niż inne rodzaje wosku, ponieważ wytwarzają tak dużo sadzy (węgla). Są one również bardzo popularne ze względu na niską temperaturę topnienia – przy 76°F/J4°C. Dzięki temu doskonale nadaje się do świec letnich, ponieważ temperatura w pomieszczeniu jest znacznie wyższa niż zimą.

Czy lubisz używać świec? Olej kokosowy jest świetny do robienia świec domowej roboty ze względu na swoje właściwości spalania! Ma on również przyjemny aromat, co oznacza, że Twój dom będzie pachniał cudownie, kiedy zrobisz te świece sojowe. Do tego projektu DIY, wszystko czego potrzebujesz to wosk sojowy (można go znaleźć w większości sklepów rzemieślniczych), knot i roztopiony olej kokosowy. Po prostu roztop wosk w podwójnym kotle i włóż knot do środka przed dodaniem roztopionego oleju kokosowego. Możesz dodać dowolne olejki eteryczne do aromaterapii dla dodatkowego efektu!

Olejek eteryczny kokosowy

Kokosowy olejek eteryczny ma słodki i łagodny zapach, który jest idealny do dodania do kąpieli, balsamu lub dyfuzora. Może być również stosowany jako naturalne remedium na suchą skórę i spierzchnięte usta. Nałóż olejek bezpośrednio na skórę lub zmieszaj go z żelem aloesowym lub balsamem, a następnie zastosuj. Jeśli szukasz czegoś bardziej trwałego do swojej kolekcji zapachów. Świece sojowe są innym sposobem na uzyskanie korzyści i zapachu olejku w Twoim domu.

powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.